Crida monogràfic 2025 "Els bestiaris medievals: literatura i art al servei de la predicació"
Ítaca obri la recepció d'articles del monogràfic (2025) "Els bestiaris medievals: literatura i art al servei de la predicació", coordinat per Pablo José Alcover Cateura (Universitat de les Illes Balear).
La recepció d'articles és oberta fins a l'1 de novembre de 2024. Els manuscrits s'enviaran a la secció Dossier Monogràfic 2025, seguint les directrius per a autors. També es recomana consultar el procés d'avaluació d'experts.
L’objectiu principal del dossier és donar a conèixer tota la càrrega simbòlica que es desprèn de la simbologia animal a partir de manifestacions culturals que articulen tots els aspectes vitals: religió, art, literatura, enciclopedisme, filosofia natural, etc. Unes manifestacions produïdes fonamentalment a l’Edat Mitjana que actualment encara tenen vigència.
En aquest dossier s’estudiaran els textos conservats de bestiaris a l’Edat Mitjana, generalment manuscrits, alguns amb vistoses il·lustracions i més concretament:
- La faulística: el món animal dona lliçó moral als humans
- Les figures animals negatives com a representació diabòlica
- Els bestiaris en l’art: escultura, pintura, arquitectura
- La influència dels bestiaris en textos didàctics
- Versemblança o invenció en la “zoologia” medieval
- Petjades dels bestiaris en la cultura actual
Breu currículum del coordinador
Pablo José Alcover Cateura és professor associat d’Història Medieval al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears. Llicenciat en Història (2011) per la Universitat de Barcelona, màster en Cultures Medievals (2013) i doctor en Història Medieval per la mateixa Universitat (2019).