L'ús de les TIC en la Didàctica de la Literatura
DOI:
https://doi.org/10.14198/ITACA2016.7.10Paraules clau:
Digitalització, Ensenyament universitari, Ensenyament en línia, InternetResum
El repte sobre com ensenyar o aprendre literatura implica una reflexió profunda. Actualment, és un concepte que va molt més enllà del domini de la gramàtica i de la producció de textos. Aquests aspectes són imprescindibles per a l’adquisició de coneixements bàsics, però han de complementar-se amb una aproximació que en prioritze la pràctica. És en aquesta línia que s’orienta la nostra proposta: aprendre a emprar els coneixements en entorns variats, amb un interés especial pel que fa als espais digitals per a determinar en quines situacions són aplicables tals coneixements i en quines no. En aquest article es presenten raons per a l’ús de les tecnologies en l’àmbit de la didàctica de la literatura i, a més a més, s’hi aporten possibles entorns d’aprenentatge experimentats amb estudiants universitaris del grau de Mestre d’Educació Primària en la matèria de Didàctica de la Llengua i la Literatura. Els futurs docents hauran de ser els qui facen possible una iniciació i un desenvolupament lingüístic que servisca com a estratègia comunicativa per als nous contextos de producció (escriure en la xarxa, per exemple), així com en les situacions quotidianes (contar una anècdota).Referències
AGUADED, José Luis & Julio CABERO (coord.) (2013): Tecnologías y medios para la educación en la E-sociedad, Madrid, Alianza.
AREA, Manuel et al. (2014): «Las políticas educativas TIC en España después del Programa Escuela 2.0: las tendencias que emergen», Revista Latinoamericana de Tecnología Educativa, núm. 13, p. 11-33.
CASSANY, Daniel (2012): En-línea. Leer y escribir en la red, Barcelona, Anagrama.
DE CLERQ, Dirk & Maxim VORONOZ (2009): «The Role of Cultural and Symbolic Capital in Entrepreneurs», Ability to Meet Expectations about Conformity and Innovation. Journal of Small Business Management, núm. 47.
HOBBS, Renee (2011): Digital and media literacy, Londres, SAGE.
LLUCH, Gemma et al. (2010): Las lecturas de los jóvenes. Un nuevo lector para un nuevo siglo, Barcelona, Anthropos.
OECD (2015): Students, Computers and Learning: Making the Connection. PISA, París, OECD Publishing.
OBSERVATORIO DEL LIBRO Y LA LECTURA (2014): Los libros infantiles y juveniles en España 2012-2014, Madrid, Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.
PRENSKY, Mark (2011): Enseñar a nativos digitales, Madrid, SM.
SCOLARI, Carlos (2013): Narrativas Transmedias, Barcelona, Centro Libros PAPF.
XUNTA DE GALICIA (2014): Decreto 105/2014, de 4 de septiembre, por el que se establece el currículo de la Educación Primaria en la Comunidad Autónoma de Galicia.
Descàrregues
Estadístiques
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Drets d'autor (c) 2016 Isabel Dans Álvarez de Sotomayor
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.