Relacions intertextuals en els fragments historiogràfics de la Doctrina moral d’en Pacs

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.14198/ITACA2021.12.12

Paraules clau:

Doctrina moral d’en Pacs, Crònica i dietari del capellà d’Alfons el Magnànim, Enciclopedisme medieval, Relacions intertextuals, Historiografia

Resum

En aquest estudi, analitzem les relacions intertextuals dels passatges historiogràfics de la Doctrina moral d’en Pacs. Un dels principals objectius és determinar el marc preferent de connexions de l’autor de la Doctrina, per intentar establir si beu principalment de cròniques universals, de les grans compilacions llatines dels segles XIII-XIV, és a dir les obres de Joan de Salisbury, Joan de Gal·les, Vicent de Beauvais, etc., o de les traduccions i els reculls catalans que ja proliferen a principis del s. XV. També ens preguntem si altres obres en català del s. XV poden relacionar-se d’alguna manera amb els passatges historiogràfics de la Doctrina. De fet, la Crònica i dietari del capellà d’Alfons el Magnànim, de la segona meitat del s. XV, transmet un extens fragment sobre la història de Roma que coincideix amb el que trobem en el text de Pacs. I ambdues obres esmenten una sentència sobre la concòrdia («nam concòrdia parvae res crescunt...») que tingué un gran èxit al llarg de l’edat mitjana.

Referències

BITECA: AVENOZA, Gemma, LourdesSORIANO& VicençBELTRAN (dirs.) (2020): Bibliografia de Textos Antics Catalans, Valencians i Balears, Berkeley, University of California. <https://bancroft.berkeley.edu/philobiblon/biteca_ca.html> [darrera consulta: juny 2021].

BOFARULL Y MASCARÓ, Próspero de (ed.) (1857): Colección de documentos inéditos del Archivo general de la Corona de Aragón. Tomo XIII. Documentos literarios en antigua lengua catalana (siglos XIV y XV), Barcelona, Imprenta del Archivo.

CANALS, Antoni (1914): Llibre anomenat Valeri Maximo dels dits y fets memorables: traducció catalana del xiven segle per Frare Antoni Canals, Ed. R. Miquel i Planas, 2 vol., Barcelona, L'Avenç.

CAÑIZARES FERRIZ, Patricia (2014): «La leyenda de la Salvatio Romae en la Historia septem sapientum Romae», en J. M. BAÑOS BAÑOS et al. (eds.), Philologia, Universitas, Vita. Trabajos en honor de Tomás González Rolán, Madrid, Escolar y Mayo, p. 185-192.

FURIÓ VAYÀ, Joan Maria (2015): El Terç del Cartoixà de Joan Roís de Corella. Edició i estudi. Volum I. Tesi doctoral dirigida per A. Ferrando Francés, València, Universitat de València. <https://roderic.uv.es/handle/10550/50025> [darrera consulta: juny 2021] .

GRAF, Arturo (1882): Roma nella memoria e nelle immaginazioni del Medio Evo. Volume I, Torino, E. Loescher [consultat a través de l'ebook digitalitzat el 2019 per Liberliber.it].

LLABRÉS Y QUINTANA, Gabriel (ed.) (1889): Doctrina moral del mallorquí en Pax, autor del sigle XV. Edició popular completa, Palma de Mallorca, Tipografía de Felip Guasp y Vicens.

MALLA, Felip de (1978): Correspondència política. Volum 1, Ed. Josep Perarnau, Barcelona, Barcino.

MALLA, Felip de (1981): Memorial del pecador remut. Manuscrit de Barcelona. Volum 1, Ed. Manuel Balasch, Barcelona, Barcino.

MARTÍ, Sadurní (2014): «La Doctrina moral d'en Pacs», en Lola BADIA (dir.), Història de la literatura catalana. Volum 2: Literatura medieval (I). Segle XIV-XV, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, Editorial Barcino & Ajuntament de Barcelona, p. 94-96.

MARTORELL, Joanot (2008):Tirant lo Blanch. Text original (València, 1490), Ed. A. Hauf, València, Tirant lo Blanch.

[MIRALLES, Melcior] (1932): Dietari del Capellà d'Anfós el Magnànim, Ed. J. Sanchis Sivera, València, Acción Bibliográfica Valenciana.

MIRALLES, Melcior (2011): Crònica i dietari del capellà d'Alfons el Magnànim, Ed. M. Rodrigo Lizondo, València, Universitat de València.

PERTILE, Maria (2002): La Doctrina Moral d'en Pax: edizione critica del testo e proposta di Studio. Treball de recerca de doctorat, Girona, Universitat de Girona.

QUER, Pere (2008): La «Història i Genealogies d'Espanya»: una adaptació catalana medieval de la història hispànica, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

RAMON I FERRER, Lluís (1997): Edició crítica i estudi de la «Summa de col·lacions» de Joan de Gal·les. Tesi doctoral dirigida per Albert G. Hauf i Josepa M. Cortés, València, Universitat de València.

RIERA I SANS, Jaume (1979): «Sobre l'autor de la Doctrina moral (segle XV)», Randa, núm. 9, p. 117-125.

ROVIRA CERDÀ, Helena (2014): El Valeri Màxim d'Antoni Canals: estudi i edició (llibres I-V). Tesi doctoral dirigida per Gemma Avenoza, Barcelona, Universitat de Barcelona. <http://diposit.ub.edu/dspace/handle/2445/58545>.

ROVIRA CERDÀ, Helena (2018): «Els manuscrits catalans de la Doctrina moral d'en Pacs», Magnificat, núm. 5, p. 53-70. https://doi.org/10.7203/MCLM.5.12280

RUBIÓ Y LLUCH, Antonio (1889): El Renacimiento clásico en la literatura catalana, Barcelona, Jaime Jesús Roviralta.

SAL·LUSTI CRISP, G. (1964): La Guerra de Jugurta, Trad. J. Icart, Barcelona, Fundació Bernat Metge.

SENECA the Younger (2014): Complete Works, Hastings, Delphi Classics.

SENECA the Younger (2015): Epístoles a Lucili. Traducció catalana medieval. Epístoles XCI-CXXIV (versió 1). Flors o autoritats. Volum III, Ed. T. Martínez Romero, Barcelona, Barcino.

TRANSLAT: CABRÉ, Lluís & Montserrat FERRER (2012): Cens de Traduccions al Català Medieval fins a 1500 (9 de juny de 2012). <https://translat.narpan.net/>.

Descàrregues

Estadístiques

Estadístiques en RUA

Publicades

15-12-2021

Com citar

Rovira Cerdà, H. (2021). Relacions intertextuals en els fragments historiogràfics de la Doctrina moral d’en Pacs. Ítaca. Revista De Filologia, (12), 325–346. https://doi.org/10.14198/ITACA2021.12.12

Número

Secció

Dossier monogràfic