Jaume Fuster, la ficció sense fronteres

Autors/ores

  • Margarida Aritzeta Universitat Rovira i Virgili, Espanya

DOI:

https://doi.org/10.14198/ITACA2014.5.09

Paraules clau:

Literatura, Teoria de la ficció, Intertextualitat, Interdiscursivitat, Novel·la negra, Estudis culturals, Fuster, Jaume

Resum

L’article valora l’aportació de l’escriptor Jaume Fuster al gènere policíac en llengua catalana, del qual és un dels precursors. Fuster col·labora a a assentar les bases del gènere negre des de la seva posició com a director editorial, com a escriptor i com a popularitzador als mitjans de comunicació. L’article analitza les fonts de la narrativa de l’autor, els seus referents i els seus procediments d’escriptura. Explica que Fuster inventa uns tipus i un llenguatge que han fet fortuna en el patrimoni literari català. Fa notar que la intertextualitat que practica es converteix en interdiscursivitat: proposa productes narratius que inclouen formes narratives mixtes i llenguatges diversos. Juga amb l’hipertext, amb les tecnologies de la informació, amb la participació del receptor. A la manera dels autors nord-americans del hard boiled crime fiction que admira, i als quals fa repetits homenatges en les seves obres, escriu relats que es publiquen en llibres, tenen forma de guions per a la ràdio o el cinema, o redacta capítols que es converteixen en sèries narratives per als periòdics, o concursos per a la televisió. Afirma que no hi ha distinció entre Literatura i Literatura de Gènere i defensa per damunt de tot el Gènere Negre de qualitat.

Finançament

Aquest article forma part de les activitats del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC), reconegut i consolidat per la Generalitat de Catalunya (2014 SGR 755), i del grup de recerca Identitat Nacional i de Gènere a la Literatura Catalana, del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili.

Descàrregues

Estadístiques

Estadístiques en RUA

Publicades

15-12-2014

Com citar

Aritzeta, M. (2014). Jaume Fuster, la ficció sense fronteres. Ítaca. Revista De Filologia, (5), 161–177. https://doi.org/10.14198/ITACA2014.5.09

Número

Secció

Dossier monogràfic